Koti ja energia
Mistä energiaa Ilmastonmuutos Energian tuotanto Energian käyttö Energian siirto
   
 
Ilmastonmuutos

Energiaa kestävästi
Ympäristösopimukset
Energiatuotannon
päästöt
Päästöjen
kulkeutuminen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ilmastonmuutos

Kasvihuonekaasut päästävät auringosta tulevan säteilyn lävitseen, mutta eivät kaikkea maapallon lämpösäteilyä karkuun. Sen takia maapallon lämpötila on keskimäärin +15 astetta, kun se ilman kasvihuoneilmiötä olisi -18 astetta. Ilmakehän kasvihuoneilmiö ei siis ole ongelma, vaan nykyisen kaltaisen elämän elinehto. Ongelma on ihmisen aiheuttamat muutokset ilmakehän koostumuksessa ja kasvihuoneilmiön voimistuminen. Energiantuotanto on osaltaan lisäämässä kasvihuoneilmiötä.

Ilmakehän lisääntyneet kasvihuonekaasut estävät osaa lämpösäteilystä poistumasta avaruuteen. Ulossäteilyn tehokkaimpina estäjinä toimivat vesihöyry, hiilidioksidi ja metaani.

Kysymys:
Miksi lisääntyneet kasvihuonekaasut eivät estä sisään tulevaa säteilyä jos ne kerran estävät maasta heijastuvaa säteilyä?

Vastaus!

Ihminen muuttaa ilmakehää kolmella merkittävällä tavalla:
• lisäämällä kasvihuonekaasujen määrää => kaasu absorboi (sitoo) maasta säteilevää lämpösäteilyä alailmakehään
• ohentamalla stratosfäärin otsonikerrosta päästöillään => heikentynyt UV-säteilyn suodatus
• lisäämällä ilmakehän hiukkasmääriä. => vaimentaa auringon lämpösäteilyä (ilmastoa viilentävä vaikutus)


Ilmastonmuutoksen vaikutukset luontoon ja ihmisiin
Ihmisen vaikutus ilmakehään johtaa todennäköisesti jo lähitulevaisuudessa merkittäviin ilmastomuutoksiin. Nämä muutokset tulevat heijastumaan monin eri tavoin maapallon luontoon ja ihmisten elämään. http://www.vyh.fi/ympsuo/ilma/ilmasto/kaasut.htm

Ihmiset ja luonto uhattuina
Ensi vuosisadalla ilmaston arvellaan lämpenevän 1-3,5 astetta. Lämpötilan muutos vaihtelee merkittävästi alueittain. Voimakkaimmin ilmasto lämmennee lähempänä napoja, eli myös Suomessa. Vielä on kuitenkin ennenaikaista sanoa mitään varmaa alueellisista muutoksista.

Vaikka ilmaston muutokset tuntuvat erittäin hitailta, on se luonnolle nopea muutos. Kasvillisuusvyöhykkeiden rajat voivat siirtyä hitaasti leviäville eliöille liian nopeasti. Trooppiset taudit kuten malaria voivat yleistyä alueille joissa sitä ei vielä ole.

Kehitysmaiden väestö on todellisessa vaarassa ilmastonmuutoksen myötä. Siellä kuivuus ja kuumuus lisääntyy, samalla kun valmiudet muutosten torjumiseen ovat pienimmät. http://www.kepa.fi/teemat/tietolehtiset/009_ilmasto#viitteet_21

Myrskyjä tulvia ja kuivuutta
Trooppinen hirmumyrsky vaatii syntyäkseen 26-asteisen pintaveden. Ilmaston lämmetessä olosuhteet hirmumyrskyille on yhä useammin olemassa. Napajäätiköt sulavat ja nostavat meriveden pintaa niin, että ensi vuosisadalla sadat miljoonat ihmiset joutuvat muuttamaan asuinsijojaan. Myös aavikoituminen lisääntyy kohonneen lämpötilan johdosta.

 
  © Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Motiva Oy, 2003
Energiaverkon etusivu Koti ja energia Tehtävät Sivukartta Energiayksiköt