Koti ja energia Maaseutukoti Omakotitalo Rivitalo Kerrostalo
   
 
Kerrostalo kaupungissa

Liikkuminen

Kaukolämpö
Maakaasu
Sähkölämmitys
Öljylämmitys

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kerrostalo kaupungissa

Yli 40 prosenttia suomalaisista asuu kerrostaloissa. Kerrostaloja on hyvin eri kokoisia, kuitenkin ne ovat aina paljon suurempia lämmityskohteita kuin omakoti- ja rivitalot. Kerrostaloja lämmitetään usein maakaasulla, öljyllä, sähköllä tai kaukolämmöllä.

Kerrostalossa, aivan kuten rivitalossakin, lämmitysjärjestelmän on oltava huoleton käyttää. Energialähteellä pitää olla myös suuri energiasisältö, jotta vesikeskuslämmityksen veden lämpötila saadaan riittävän korkeaksi suurta patteriverkostoa varten.

Kerrostalorakennuksissa on muutamia etuja haja-asutukseen verrattuna. Lämpöä luovuttavia ulkoseiniä on asukasta kohti vähemmän kuin omakotitaloissa, myös lämpimiä varastotiloja sekä muita yhteisiä tiloja on asukasta kohti vähemmän. Nykyään kerrostaloihin asennetaan entistä enemmän myös huoneistokohtaisia vesimittareita. Kun vesilasku määräytyy kiinteän kuukausihinnan sijaan todellisen kulutuksen mukaan, se vähentää turhaa lämpimän veden käyttöä.

Kerrostalon asukas ei juuri voi vaikuttaa lämmitystavan valintaan. Vaikka lämmitysmuotoa ei kerrostalossa pääse päättämään, ei se estä järkevää lämmönkäyttöä.


 

 
  © Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Motiva Oy, 2003
Energiaverkon etusivu Tehtävät Sivukartta Koti ja energia