Microsoft.NET-arkkitehtuuri, 4 ov


Toteutusaika 16.1.2004-23.4.2004
Opiskelijamäärä max. 24 opiskelijaa
Toteuttava amk Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
Vastuuopettaja DI, MCSD Jarkko Turpeinen (jarkko.turpeinen@ncp.fi)
Kohderyhmä

III- ja IV:n vuosikurssin opiskelijat

Lähtötaso

Kurssin suorittaminen edellyttää jonkin ohjelmointikielen perusteiden osaamista (mielellään olio-ohjelmointikieli). Kurssin suorittaminen ei kuitenkaan edellytä C++- tai Java-kielen syvällistä osaamista.

Johdanto Microsoftin uuden .NET-arkkitehtuurin taustalla on paljon asioita, joista ehkä tärkein on sovelluskehityksen helpottuminen. Microsoftin pitkään kehittämä Windows DNA -arkkitehtuuri on monipuolinen, mutta samalla melkoisen monimutkainen. Uusi .NET-arkkitehtuuri tekee kaiken yksinkertaisemmin. Sovelluskehittäjät ovat pitkään odottaneet uutta, yhtenäisempää ja tehokkaampaa Microsoft-ohjelmointimallia, joka tarjoaisi tukea verkottuneen Internet-maailman asettamiin ohjelmointihaasteisiin sekä mahdollisuuksia valita mieleisensä ohjelmointikieli.
Tavoite

Opiskelija tuntee koulutusjakson jälkeen Microsoft.NET-arkkitehtuurin keskeisimmät ominaisuudet ja toiminnot (teoria) sekä niiden toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa luoda yksinkertaisia, palveluorientoituneita kolmikerrosarkkitehtuurin mukaisia sovelluksia (käytäntö).

Sisältö

1. Johdanto Microsoft .NET-arkkitehtuuriin
- Palveluorientoitunut kolmikerrosarkkitehtuuri (SOA)
- Käyttöjärjestelmät ja palvelintuotteet
- CLR:n toiminta, ohjelmointikielet ja kieliriippumattomuus
- Lähdekoodin kääntäminen kaksivaiheisesti (JIT)

2. Tietoturva ja koodin turvallisuus (code access security)

3. Puheentunnistus: Speech API

4. ADO.NET-tietokanta-arkkitehtuuri

5. Web Services- ja komponentti-ohjelmointi

6. ASP.NET-ohjelmointi

7. ASP.NET-mobiiliohjelmointi

8. Windows.Forms-ohjelmointi

Käytettävä materiaali ja opetusjärjestelyt

Opetusmateriaalina käytetään seuraavia kirjoja:

1. Microsoft .NET uudet ominaisuudet, Platt D, S. ISBN 951-826-548-8. Edita Oyj, IT-Press 2001.

2. Richter, J. Inside .NET-ohjelmointi. ISBN 951-826-695-6. Edita Oyj, IT-Press 2003.

Learning Spacessa on käytettävissä myös ohjaajan tuottamaa videomateriaalia, jotka havainnollistavat opiskeltavia asioita.

Lisäksi opiskelija tarvitsee Visual Studio .NET 2003 –ohjelmiston ja Windows 2000 Professional/XP-työaseman, jolla harjoitukset tehdään. Opiskelijalla on oltava järjestelmänvalvojaoikeudet työaseman asennuksiin.

Arviointi

Kurssin lopussa on ryhmätentti, johon annetaan valmistautumisohjeet ja kysymykset etukäteen opiskeltaviksi.

Kurssin suorittaminen edellyttää oppimistehtävien suorittamista, itsearvioinnin kirjoittamista sekä osallistumista ryhmätenttiin. Ryhmätentti voidaan korvata yksilötentillä, jos samassa AMK:ssa ei ole samaan aikaan muita samalle kurssille osallistujia.

Kurssin arvioinnissa oppimistehtävien painoarvo on 50 % (oppimistehtävä 3) ja ryhmätentin painoarvo 50 %. Lisäksi jokainen opiskelija kirjoittaa oppimistehtävien yhteydessä itsearviointia, jota käytetään myös arvioinnissa.

Ajankäyttö ja videoneuvottelut

Kurssin suorittaminen vaatii noin 8 - 10 h opiskelua viikossa riippuen aikaisemmasta osaamistasosta. Videoneuvotteluajankohta

19.1.2004 klo 15-16
Kurssin aloitus ja johdanto ohjelmistoarkkitehtuureihin

Oppimisalusta Oppimisalustana käytetään Lotus Learning Space 5.0-ympäristöä. P-K AMK:n virtuaaliportaali löytyy osoitteesta http://elearn.ncp.fi.
Vuorovaikutteisuus ja tehtävät

Kurssilla käytetään Lotus Learning Space-oppimisalustaa, keskusteluryhmiä (keskusteluihin osallistumista edellytetään), sekä sähköpostia ja tarvittaessa puhelinohjausta (ilmoitettuina päivystysaikoina).

Kurssin suorittaminen tapahtuu sekä itsenäisesti että pienryhmissä suoritettavien oppimistehtävien ja harjoitustyön avulla. Ohjaajalle tarkistettavaksi palautettavia oppimistehtäviä on kaikkiaan kolme, joista ensimmäinen suoritetaan ja palautetaan itsenäisesti (30.1.2004 mennessä), toinen (29.2.2004 mennessä) ja kolmas tehdään ja palautetaan pienryhmässä kurssin lopussa eli viimeistään 23.4.2003 mennessä.


Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
17.11.2003