Liiketoiminnan kehittäminen, 5 ov
etusivu  

 

 Tietoturva

  Tietoturva ja tietosuoja 
  Tietoturvan osa-alueet
  Tietoliikenneturvallisuus
  Tietoturvan kehittäminen

 Lainsäädäntö

  Immateriaalioikeudet 
  Yksityisyyden suoja
  Sopimukset
  Verotus ja tulli

 Sähköinen asiointi

  Sähköinen asiointi
  Asioinnin tietoturva 
  Tunnistaminen
  Tehtävät

 Maksaminen

  Maksujärjestelmät
  Sähköinen raha
  Rahakortti
  Verkkotilisiirto
  Luottokortti
  Muita menetelmiä
  Tehtävät

 


Muita maksumenetelmiä 

Asiakastili

Asiakastili voi toimia joko tilivelka- tai ennakkomaksu-periaatteella. Tilivelka toteutuksessa asiakas ostaa velaksi palvelun tarjoajan ylläpitämälle tilille ja maksaa ostokset jälkikäteen. Ennakkomaksujärjestelmässä asiakas maksaa/siirtää tilille rahaa ennen ostosten tekoa.

Asiakastili soveltuu mikromaksamiseen, koska tilille voidaan kerätä useita maksuja, jotka kootaan yhdeksi suuremmaksi maksuksi. Se soveltuu myös pieniin ja keskisuuriin maksuihin. Suurissa maksuissa riskit kasvavat helposti liian suuriksi sekä tilivelka- (luottoriski) että ennakkomaksutoteutuksessa (myyjäriski).

Asiakastili on käyttäjälle sen perustamisen jälkeen helppokäyttöinen, mutta se vaatii jonkin toisen maksujärjestelmän, jolla rahat siirretään tilille.

Maksujärjestelmän turvallisuus riippuu teknisestä toteutustavasta, joka voi olla erilainen eri palvelun tarjoajilla. Myyjän kannalta ennakkomaksutili on lähes riskitön ja toimiva järjestelmä. Tilivelkajärjestelmään liittyy luottoriski, jota voidaan pienentää myöntämismenettelyllä. Toisaalta tilivelan avulla voidaan saada pidempiä ja pysyvämpiä asiakassuhteita.

Toimiva esimerkki asiakastilistä on veikkauksen rahapelien pelaaminen verkossa: http://www.veikkaus.fi/pelitili/

PayPal  

PayPal on yksityishenkilöille ja pienille yrityksille suunniteltu maksujärjestelmä, jonka käyttöä varten tarvitset jonkin kansainvälisen luottokortin. Tutustu PayPal järjestelmään:
http://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=p/gen/about-outside

 

Verkkolasku

Yritysten välisessä kaupankäynnissä voidaan käyttää sähköistä verkkolaskua perinteisen laskun sijaan. Lisätietoja aiheesta: http://www.pankkiyhdistys.fi/verkkolasku/

Päivitetty:
29.10.2003 Jari Uimonen, jari.uimonen.ncp.fi